Обмеження калорійності їжі подовжує життя і знижує ризик розвитку захворювань - дослідження

13:36, 18 січня 2017
235 0

Вчені з університету Вісконсіна в Мадисоне і Національного інституту старіння з'ясували, що помірна низькокалорійна дієта може подовжувати життя людей.

В-Челленджер

Фахівці дійшли такого висновку, проаналізувавши результати двох досліджень на мавпах. Стаття опублікована в журналі Nature Communications.

Читайте такожВчені довели, що рівень інтелекту у людей похилого віку залежить від раціону харчування

Показано, що обмеження калорійності їжі подовжує життя і зменшує ризик виникнення вікових захворювань у багатьох тварин (наприклад, у гризунів), однак залишалося невідомим, як воно впливає на швидкість старіння приматів, до яких також належать Homo sapiens. В кінці 1980-х років були запущені два великомасштабні дослідження впливу низькокалорійної дієти на макак-резусів (Macaca mulatta). Ці мавпи є модельним організмом для вивчення процесу старіння людей, оскільки їхній геном на 93 відсотки ідентичний людському. Крім того, ряд анатомічних, фізіологічних та інших біологічних рис макак-резусів аналогічний таким у Homo sapiens.

Читайте такожГолодування корисно для печінки - медики

Одне з досліджень за участю 76 мавп проводилося у Вісконсінському університеті. У другому 121 тварина вивчався фахівцями одного з підрозділів Національного інституту старіння (NIA). Висновки, до яких прийшли вчені з різних центрів, виявилися суперечливими. Так, результати першого дослідження показали, що обмеження калорійності поліпшило стан організму і продовжило життя тваринам. У NIA не зафіксували статистично значимого впливу дієти на тварин.

Вчені провели додатковий аналіз даних, отриманих в ході обох наукових робіт, щоб з'ясувати причини розходжень в результатах. Виявилося, що дослідження відрізнялися один від одного по ряду показників. Наприклад, в NIA вивчали вплив дієти на молодих тварин, хоча обмеження калорійності вигідно для дорослих і літніх мавп. Також були знайдені розбіжності в складі харчових продуктів. Так, макак-резусів у Вісконсінському університеті годували їжею з високим вмістом цукру, тому тварини, які отримували мало калорій, виявилися худішими, ніж мавпи з контрольної групи.

З урахуванням відмінностей, дослідники дійшли висновку, що помірне обмеження калорій на 30 відсотків подовжує життя приматів (в середньому, на два роки у самців, і на шість — у самок). При цьому знижується ризик виникнення раку і серцево-судинних захворювань.

Хоча дослідження впливу низькокалорійної їжі на людях не планується, вчені вважають, що результати аналізу допоможуть розробити дієти, що продовжують життя людей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter