П'ятниця,
20 жовтня 2017
Наші спільноти

Безглютенова дієта підвищує ризик розвитку діабету 2-го типу

У людей, які вживали щодня більшу кількість глютену, ризик розвитку діабету 2-го типу протягом 30 років був нижчим, ніж у прихильників безглютенової дієти.

Фото: УНІАН
Целіакія пов'язана з імунною реакцією на глютен, білок, який міститься в пшениці, жита і ячменю / Фото: УНІАН

Дотримання безглютенової дієти людьми, які не страждають на целіакію, асоційоване з підвищеним ризиком розвитку діабету 2-го типу, повідомляється на сайті Американської асоціації серця.

Безглютенова дієта може бути небезпечнаВ рамках довгострокового наглядового дослідження вчені проаналізували дані майже 200 тис. осіб, які раз у 2-4 роки заповнювали опитувальники щодо частоти споживання різних харчових продуктів. Виявилося, що більшість опитаних щодня споживали менше 12 грам глютену в день.

У людей, що вживали щодня більшу кількість глютену, ризик розвитку діабету 2 типу протягом 30 років був нижчим, ніж у прихильників безглютенової дієти, при цьому різниця сягала 13% при великому споживанні глютену (порівняно з пацієнтами, у чий харчовий раціон входило тільки 4 грам глютену).

Більшість харчових добавок з пробіотиками містить глютен

Люди, які намагались їсти менше глютену, також споживали менше продуктів харчування, багатих на харчові волокна із захисними властивостями проти діабету 2 типу, зазначили автори дослідження.

Целіакія пов'язана з імунною реакцією на глютен, білок, який міститься в пшениці, жита і ячменю. З часом целіакія може призводити до ушкодження тонкого кишечника і викликати інші проблеми зі здоров'ям. Люди з целіакію повинні дотримуватися безглютенової дієти, однак останнім часом подібна дієта стала популярною серед здорового населення.

Теги: целіакія, глютен, безглютенова дієта

Читайте про найважливіші та найцікавіші події в УНІАН Telegram та Viber
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Читайте також
Новини партнерів
loading...

Чи подобається Вам новий сайт?
Залиште свою думку