ЮНІСЕФ

Мільйони людей у всьому світі відчувають нестачу чистої води. Приблизно два мільярди осіб користуються джерелами питної води, що забруднені фекаліями. Про це йдеться в новій доповіді Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

Читайте такожДо 2040 року приблизно 600 мільйонів дітей будуть жити умовах гострого дефіциту води - ЮНІСЕФ

«В даний час майже два мільярди чоловік користуються джерелами питної води, які забруднені фекаліями, і наражають себе на небезпеку заразитися на холеру, дизентерію, тиф і поліомієліт», – заявила директор Департаменту громадської охорони здоров'я, екологічних і соціальних детермінант здоров'я ВООЗ Марія Нейра.

Відео дня

Вона додала, що вживання забрудненої питної води щорічно викликає 500 тисяч випадків смерті внаслідок діареї і є одним з основних факторів розвитку ряду забутих тропічних хвороб, у тому числі кишкових паразитарних інфекцій, шистосоміазу і трахоми.

Автори доповіді попередили держави-члени ООН, що вони не зможуть досягти поставленої мети щодо забезпечення загального доступу до безпечної питної води та послуг санітарії, якщо не знайдуть додаткових джерел фінансування.

В останні три роки в середньому держави-члени ООН щорічно збільшували бюджетні асигнування на водопостачання, санітарії та гігієни в середньому на 4,9 відсотка. При цьому 80 відсотків країн заявили, що цих коштів недостатньо.

Читайте такожВ Африці більше 20 мільйонів людей перебувають на межі голоду - ООН

За розрахунками Світового банку, щорічні інвестиції в розвиток інфраструктури подачі води і зміцнення послуг у сфері санітарії слід збільшити втричі до 114 млрд. дол. США.

У ВООЗ нагадали, що безпечне водопостачання і санітарія – запорука благополуччя людини.