REUTERS

Учені з Великобританії з'ясували, що пари від електронних сигарет активують у легеневих тканинах гени, пов'язані з окисним стресом. Окисний стрес (оксидативний стрес, від англ. oxidative stress) — це процес пошкодження клітини в результаті окиснення, пише EurekAlert!.

Читайте такожВчені довели, що куріння електронних сигарет викликає розвиток раку

Вчені дослідили, як пара від вейпа і тютюновий дим впливають на активність (експресію) генів. В експерименті використовували вирощену в лабораторних умовах епітеліальну тканину дихальних шляхів. У тканині, що зазнала впливу диму, через 24 і 48 годин після впливу змінилися активності 873 та 205 генів відповідно. Пари від електронних сигарет торкнулися тільки трьох генів після доби і один — після двох днів.Тютюновий дим активує ДНК, пов'язану з розвитком раку легенів, запаленням і фіброзом. Вейпинг же впливає на гени, що беруть участь у клітинному метаболізмі і механізмах окисного стресу.

Відео дня

При окисному стресі відбувається утворення активних форм кисню, а також вільних радикалів. Ці сполуки ушкоджують клітини і призводять до їхньої загибелі.