liveinternet.ru

Більшість працюючих людей можуть віднести себе до представників однієї з двох груп: жайворонки встають рано, ефективно працюють зранку і починають здавати близько третьої дня, а сови насилу можуть змусити себе зосередитися раніше полудня і виявляють дива продуктивності ввечері, пише Academy of Management Review.

Читайте також Безсоння збільшує ризик інсультів і хвороб серця - дослідження

Дослідники з Сіднейського університету вивчили відмінності хронотипів у людей різних професій. Вчені з'ясували, що працівники більш продуктивні в певний час дня, залежно від свого хронотипа: «ранкові», «вечірні» та «денні» люди, які досягають піку своєї ефективності вдень — а ввечері вже не дуже продуктивні.

Відео дня

Багато роботодавців не враховують цих відмінностей, наймаючи людей на роботу, і це має негативні наслідки. Хірургічні команди, працівники екстрених служб, оркестри і керівники на довгих нарадах краще працюють, коли складаються з людей зі схожими біоритмами. Серед професій, де в колективі краще поєднувати жайворонків і сов, — екіпажі далеких рейсів, медсестри на довгих змінах і патрульні.

Читайте також"Сови" хворіють частіше, ніж "жайворонки"

Якщо колектив усвідомлює відмінності у хронотипах, різноманіття їх може послужити хорошим ресурсом і підвищити якість взаємодії в команді — за умови правильного розподілу робочого процесу протягом дня.