Фото: ООН


Акушерський свищ є наслідком післяпологової травми. Внаслідок нього жінки страждають від нетримання, нерідко піддаючись стигматизації та ізоляції. У бідних країнах з акушерським свищем, або фістулою, живуть більше двох мільйонів жінок. Щорічно таку травму отримують ще від 50 до 100 тисяч жінок.

Читайте такожНовий глава ВООЗ заявив, що буде домагатися загального медичного страхування

У бідних країнах багато жінок народжують дітей вдома без медичної допомоги. Як результат, через надто тривалі пологи у них виникають серйозні ускладнення. Причому вирішити цю проблему можна за допомогою нескладної операції.

Відео дня

«Ми можемо покінчити з цією бідою вже за життя нашого покоління, але для цього нам потрібні політична підтримка та інвестиції. Ми також повинні діяти більш рішуче», - заявив Виконавчий директор Фонду ООН у галузі народонаселення Бабатунде Осотімехін.

В якості прикладу експерти наводять історію жінки з таким захворюванням в Малаві. Її звуть Начиланго Бісоломо. Вона рано вийшла заміж і завагітніла у віці 18 років, коли її таз ще не розвинувся повністю. Після довгих і важких пологів її дитина померла, а у Бісоломо розвинулася фістула і як наслідок - нетримання. Вона перетворилася на посміховисько для оточуючих.

Саме тоді дівчина змінила своє ім'я з Нашувело на Начіланго, що означає «та, яку покарали». «Моє життя перетворилося на пекло», - сказала Начиланго Бісоломо. Через 46 років, за допомоги фонду ООН, жінку вилікували.

Читайте такожЩорічно в світі під час вагітності і при пологах вмирають 300 тисяч жінок - ООН

Після повернення додому я не буду змінювати своє ім'я, незважаючи на те, що я вилікувалася», - сказала Начиланго Бісоломо. «Я хочу бути прикладом для інших, розповідати всім жінкам, які страждають фістулою, про те, що вони також можуть вилікуватися», - заявила жінка.

Міжнародний день з викорінення акушерських свищів був заснований Генеральною Асамблеєю. У відповідній резолюції члени Генасамблеї закликали міжнародне співтовариство активізувати зусилля, спрямовані на викорінення акушерських свищів, які вже рідкісне явище в більшості країн з високим і середнім рівнем доходу.