medicaldaily.com

Дослідження, проведене доцентом медицини з Університету Альберти Дженніфер Рінгроуз, виявило, що близько 70% домашніх тонометрів показують недостовірні показники артеріального тиску, пише Medical Xpress.

Читайте такожВживання знеболювальних пов'язане з ризиком інфаркту міокарда - вчені

Вона з колегами протестувала десятки домашніх тонометрів. Виявилося, що в 70% випадків похибка становила близько 5 мм рт. ст., а у 30% - близько 10 мм рт.ст. Оскільки часто лікарі покладаються на свідчення домашнього тонометра, які повідомляють їм пацієнти, обмежуючись одноразовим вимірюванням тиску під час прийому у клініці, то серйозність захворювання може бути недооцінена.

Відео дня

Фахівець підкреслює, що цей факт викликає серйозні проблеми зі здоров'ям, адже проблеми з артеріальним тиском є основною причиною смертності у світі. "Ретельний моніторинг тиску здатний знизити критичні наслідки гіпертонії — але тільки в тому випадку, якщо вимірювання тиску будуть точними", - зазначає Рингроуз.

Читайте такожЗа 40 років кількість людей з підвищеним артеріальним тиском збільшилася у всьому світі - вчені

Експерти вважають, що лікарі та пацієнти повинні враховувати імовірну неточність вимірювання тиску домашнім тонометром. Також они нагадують, що похибки в даних можуть виникати через рухи рук і тіла, неправильно пристібненого манжета, надмірної ваги пацієнта, емоційного стану, через розмову під час вимірювання.

Також дослідники акцентують, що лікарі у жодному разі не мають призначати медикаменти на основі лише одного або двох вимірювань артеріального тиску.