В Україні вводять нові санітарні стандарти для стоматологічної галузі / Фото: УНІАН


Нове дослідження Школи дентальної медицини при Університеті Пенсільванії (США), Дитячої лікарні Філадельфії (США) та Університетами Пекіна, Сичуані (Китай), Сан-Паулу, Кампінас і Мінас-Жерайс (Бразилія), довело, що діабетики сприйнятливі до періодонтіту, а це може призвести до втрати зубів, пише PennNews.

Читайте такожУ США оновлені рекомендації для лікування пацієнтів з діабетом

Мікробіом – мікроорганізми, що живуть у симбіозі з організмом людини. У мишей-діабетиків при штатному перебігу хвороби мікробіом залишався таким же, як і у здорових мишей. Але при частій гіпоглікемії (різкому зниженні рівня цукру в крові) він ставав менш різноманітним і набував патогенності. Виникав періодонтит з втратою міцності та маси щелепної кістки, підвищувався рівень важливого для імунної відповіді інтерлейкіну IL-17, що спостерігається і при періодонтиті у людей.

Відео дня

Змінений мікробіом перенесли здоровим мишам зі стерилізованою ротовою порожниною, і ці миші теж показали зміни, характерні для діабетичної групи. У стерилізованих мишей, які отримали мікробіом здорових мишей, ці зміни не виникли.

Читайте такожВисока температура повітря викликає діабет і ожиріння - ендокринологи

Якщо мишам-донорам-діабетикам попередньо вводили антитіла проти IL-17, то у мишей-реципієнтів спостерігалася значно менша втрата кісткової маси.

Введення мишам для лікування періодонтиту антитіл до IL-17 виявилося ефективним, хоча це навряд чи буде розумною терапевтичною стратегією у людей через ключову роль IL-17 в імунному захисті. Фахівці підкреслюють, що діабетикам необхідно ретельно вести глікемічний контроль і стежити за станом своїх зубів.