www.youtube.com

Учені з Гарвардської медичної школи в Бостоні протестували понад 1000 ліків на штучно вирощених у лабораторії нервових клітинах, щоб виявити які з них гальмують виробництво білка α-синуклеїну, пише Science.

Читайте такожУ США з'явився новий препарат для лікування хвороби Паркінсона

Відомо, що скупчення білка α-синуклеїну у певних клітинах мозку призводить до їхньої загибелі. Це зумовлює розвиток нейродегенеративних захворювань. Серед виявлених препаратів, що пригнічують активність α-синуклеїну, препарат проти астми – сальбутамол, що широко використовується у всьому світі.

Відео дня

Вчені проаналізували унікальну базу даних у Норвегії, в якій фіксувалися рецепти і призначення лікарів для всіх 4,6 мільйонів жителів цієї країни.

Виявилося, що ті норвежці, які вживали сальбутамол хоча б один раз у житті, були приблизно на третину менше схильні до розвитку хвороби Паркінсона. Ті, хто використав цей препарат постійно, таких людей - 50%.

На думку вчених, сальбутамол представляє широкі перспективи для лікування хвороби Паркінсона. Залишилося тільки знайти спосіб доставити його безпосередньо у мозок, позаяк він не долає гематоенцефалічний бар'єр.