nahnews.org

Несприятлива обстановка на робочому місці може призвести до розвитку фізичних і психічних розладів, зловживання алкоголем або іншими психоактивними речовинами, прогулів і зниження продуктивності праці. Такі висновки нового дослідження, проведеного під егідою Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

Читайте такожЯпонська журналістка померла через надмірний трудоголізм

У числі найпоширеніших порушень психічного здоров'я - депресія та тривожні розлади. У всьому світі внаслідок депресії, яка є однією з провідних причин інвалідності, страждає понад 300 мільйонів осіб. Понад 260 мільйонів людей живуть з тривожними розладами. Ці стани негативно позначаються на працездатності людей і знижують їхню продуктивність.

Відео дня

За даними ВООЗ, порівняно з іншими захворюваннями, негативні наслідки депресії та тривожних розладів для роботодавців та економіки в цілому на 30 відсотків вища. Згідно з дослідженням ВООЗ, пов'язане з депресією і тривожними розладами зниження продуктивності праці обходиться світовій економіці кожен рік в $ 1 трильйон. Тільки в Європейському регіоні ВООЗ цей показник становить 140 мільйонів доларів.

Читайте такожМедитації знижують рівень стресу і послаблюють депресії - дослідження

Водночас там, де роботодавець створює сприятливу обстановку і підтримує працівників, які страждають на психічні розлади, продуктивність зростає.

У ВООЗ розробили рекомендації, які дозволять роботодавцям більше дізнатися про цю проблему і вжити заходів, які допомогли б створити на роботу здорову атмосферу і адекватні умови праці.