062.ua

Учені Гарвардського університету з'ясували, що контроль активності мітохондрій за допомогою дієт або генетичних маніпуляцій збільшує тривалість життя і сприяє здоровому старіння, пише EurekAlert!.

Читайте такожНизкоуглеводная дієта може викликати ейфорію - медики

Мітохондрії є органоїдами у клітинах живих організмів. У них відбувається відновлення кисню, а також утворюється АТФ — енергоємна молекула, необхідна для клітинного метаболізму. «Сировиною» для мітохондрій служить піруват, що утворюється при гліколізі з вуглеводів, які потрапляють в організм з їжею. У них також утворюються кисневі радикали, які ушкоджують клітини і сприяють її старінню.

Відео дня

Мітохондрії утворюють мережі, які змінюються у відповідь на енергетичні потреби клітин. З віком організму вони функціонують все гірше.

Результати експериментів на круглих хробаках Caenorhabditis elegans виявили, що зменшення кількості споживаних калорій підтримувало функції мітохондріальних мереж. Такого ж ефекту вдалося досягти за допомогою генетичних маніпуляцій з білком АМФ-активованої протеїнкіназою, коли органели починали «голодувати», тривалість життя черв'яків зростала.