сайт NEWSru.до.іл

Попередні дослідження виявили, що інгібітори протонної помпи, які зазвичай призначають при печії та інших кислотозалежних захворюваннях, підвищують ризик розвитку деменції. Але тепер фахівці довели: це не так. Вчені проаналізували дані 3484 дорослих у віці 65 років і старше, пише The Deccan Chronicle.

На момент початку дослідження в учасників не було деменції. Дослідники стежили за добровольцями в середньому близько 7,5 року. Фахівці з'ясовували, чи часто учасники приймали інгібітори протонної помпи. Також вони оцінювали тривалість прийому цих препаратів.

Читайте такожПопулярні ліки проти хвороб ШКТ можуть викликати рак - дослідження

Відео дня

Крім того, вчені шукали випадки деменції. За час дослідження розвинулося недоумство майже у 24% добровольців. 670 людей зіткнулися з хворобою Альцгеймера (найпоширенішою формою деменції). Прийом інгібіторів протонної помпи не був пов'язаний зі слабоумством.

За даними інших досліджень, прийом інгібіторів протонної помпи збільшує ймовірність пневмонії, інфаркту, переломів і передчасної смерті. Дослідники з Університетського коледжу Лондона і університету виявили, що через тривалого прийому цих ліків ризик розвитку раку шлунка може подвоїтися.