2014 год стал рекордным по количеству новых случаев ВИЧ-инфекции в Европейском регионе - ВОЗ / REUTERS

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я та ЮНЕЙДС, зараз у світі з ВІЛ-інфекцією живуть близько 37 мільйонів людей, серед яких 19,5 мільйонів отримують антиретровірусне лікування.

Читайте такожУкраїна залишається країною з високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції – МОЗ

Як зазначає ЮНЕЙДС у своїй новій доповіді, яку організація оприлюднила напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, помітний прогрес спостерігається у сфері лікування ВІЛ-інфекції. Так, якщо у 2000 році всього 685 тис. людей, які живуть з ВІЛ, мали доступ до антиретровірусної терапії (АРТ), то в 2017 році майже 21 мільйон людей, які живуть з ВІЛ, тепер отримують лікування. Таке значне зростання кількості людей на лікуванні дозволяє зберегти життя і здоров’я більшої кількості людей, які є ВІЛ-інфікованими. ЮНЕЙДС також посилається на наукові дослідження, які показали, що вірогідність передачі ВІЛ від людини, яка живе з ВІЛ і дотримується ефективного режиму антиретровірусної терапії, знижується майже на 97%. А завдяки розширенню доступу до лікування вагітних жінок, які живуть із ВІЛ, вдалося швидко скоротити кількість нових випадків ВІЛ-інфекцій серед дітей.

Відео дня

У 2016 році у близько 1,8 мільйон осіб в усьому світі була вперше діагностована ВІЛ-інфекція (це на 39% менше, у порівнянні з 3 млн. нових випадків ВІЛ-інфекції, які щорічно реєструвались на піку епідемії в кінці 1990-х років), проте 1 мільйон померли від захворювань, зумовлених СНІДом.

Читайте такожВ Україні у 2016 році понад 73 % нових випадків ВІЛ-інфікування відбулося статевим шляхом

Якщо раніше світ боровся за доступ до лікування, то зараз акцент світової спільноти робиться на забезпеченні підтримки, необхідної для здорового життя. Саме тому темою цьогорічного дня боротьби зі СНІДом є «Право на здоров’я» – це право кожної людини на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров'я. Це право кожного, у тому числі людей, які живуть з ВІЛ та постраждали від цієї недуги, на попередження та лікування хвороби, на прийняття рішення про своє власне здоров'я та дотримання власної поваги та гідності, право на відсутність дискримінації. І саме право на здоров'я – це ключ до припинення епідемії СНІДу.