сайт NEWSru.до.іл

У всьому світі налічується близько 50 мільйонів людей з деменцією, причому понад половину, майже 60% з них живуть в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, повідомляє Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ).

Читайте такожУчені розповіли, як зупинити старіння мозку

Щорічно відбувається близько 10 мільйонів нових випадків захворювання.

Відео дня

За оцінками, частка загального населення у віці 60 років і старше з деменцією становить від 5 до 8 осіб на кожні 100 осіб.

За прогнозами, загальна кількість людей з деменцією складе близько 82 мільйонів чоловік в 2030 році і 152 - до 2050 року і складе 132 мільйони. Це відбуватиметься за рахунок зростання числа людей з деменцією в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

Деменція — це синдром, при якому відбувається деградація пам'яті, мислення, поведінки і здатності виконувати щоденні дії.

Деменція уражає, переважно, літніх людей, але вона не є нормальним станом старіння. Ця хвороба – одна з основних причин інвалідності і залежності серед літніх людей у всьому світі. До розвитку деменції призводять різні хвороби та травми, які в першу або другу чергу викликають пошкодження мозку, такі як хвороба Альцгеймера або інсульт.

Читайте такожШлюб захищає від розвитку деменції - неврологи

Існує багато форм деменції.  Хвороба Альцгеймера є найбільш поширеною причиною деменції – на неї припадає 60-70% всіх випадків. Інші поширені форми включають судинну деменцію, деменцію з тільцями Леві (аномальні включення білка, що утворюються всередині нервових клітин) і групу хвороб, сприяють розвитку лобово-скроневої деменції (дегенерації лобової частки мозку). Між різними формами деменції немає чітких меж, і часто співіснують змішані форми деменції.