Вживання солодких напоїв призводить до появи зайвої ваги у дітей і дорослих / фото korysne.co.ua

Європейські вчені проаналізували кілька десятків наукових робіт та підтвердили наявність зв'язку між вживанням солодких напоїв і розвитком ожиріння у дітей і дорослих. Висновки дослідників опубліковані в журналі Obesity Facts, як повідомляє ZN.UA.

Автори нової роботи вивчили 30 досліджень, опублікованих в період з січня 2013 року по жовтень 2015 року. Статті шукали в найбільших базах даних медичних досліджень: Medline, Embase і Cochrane library. Вчені розглядали тільки ті роботи, які не спонсорували виробники напоїв. Автори відзначають, що останнім часом з'являється все більше досліджень у цій сфері. За період з 1990 по 2012 рік їм вдалося знайти лише 32 роботи, що задовольняють тим самим умовам.

Читайте такожЯк позбутися печії за допомогою народної медицини: рекомендації дієтологів

Відео дня

За словами вчених, понад 90% вивчених досліджень 2013-2015 років підтверджують існування взаємозв'язку між вживанням підсолоджених напоїв і зайвою вагою або ожирінням. 20 робіт розглядали проблему у дітей, 10 — у дорослих. В огляд увійшли проспективні когортные дослідження — в цих роботах вчені об'єднували учасників в групи, а потім спостерігали за їх станом протягом певного періоду.

В рандомізованих контрольованих дослідженнях групи учасників тестували з застосуванням різних підходів: наприклад, кілька груп отримували різні рекомендації щодо харчування. Всього в дослідженнях взяла участь 244 651 людина. Велика частина досліджень враховувала й інші фактори, які могли призвести до зайвої маси тіла, включаючи загальна кількість калорій на день. Навіть з урахуванням цих факторів автори майже всіх робіт установили, що зв'язок між напоями і зайвою вагою існує.