Вчені виявили зв'язок між любов'ю до гарячого чаю і розвитком раку / Фото УНІАН

Вживання гарячого чаю разом з алкоголем і курінням підвищує ризик розвитку раку стравоходу. До такого висновку прийшла група китайських вчених в результаті масштабного дослідження.

Як повідомляється в публікації в журналі Annals of Internal Medicine, медики протягом дев'яти років вивчали стан здоров'я і харчові звички 456 тисяч людей у віці від 30 до 79 років. За цей час у них був виявлений 1731 випадок раку стравоходу.

Читайте такожВ Україні на рак хворіють понад 1 млн людей - МОЗ

Відео дня

Вчені встановили, що подібна онкологія в п'ять разів частіше зустрічається у пацієнтів, які регулярно пили гарячий чай і щодня вживали не менше 15 грамів алкоголю. У той же час рак стравоходу в два рази частіше фіксувався у любителів гарячих напоїв, які курили.

Автори дослідження вважають, що напої з температурою вище 65 градусів Цельсія наносять внутрішнім органам термічні травми, що може підвищувати ймовірність ракових захворювань. Вони закликають людей обережно ставитися до надмірно гарячих рідин, особливо у разі одночасного вживання тютюну та алкоголю.

Як повідомляв УНІАН, раніше експерти назвали продукти, що запобігають розвиток раку.