Експерти Національного агентства санітарної безпеки Франції (Anses) встановили, що ряд типів світлодіодних ламп негативно впливають на зір. Про це повідомив Домінік Гомбер, голова відділу оцінки ризиків Anses.

В останні місяці популярність світлодіодних ламп через економуну витрату енергії зросла в кілька разів. Ними обладнують офіси, приміщення у громадських та державних установах. Експертів турбують наслідки щоденного тривалого впливу світлодіодних ламп на зір людей.

Біле світло створюється в світлодіодних лампах за допомогою синього і жовтого світла. Їх генерують відповідні діоди. Світло від синього діода за своїми хвильовими характеристиками наближається до шкідливого для людини, і, в першу чергу - для сітківки ока, ультрафіолетового випромінювання.

Відео дня

Від такого освітлення можуть постраждати люди з підвищеною чутливістю шкіри, викликаної дерматитами. Особливо небезпечно тривале перебування під таким світлом для дітей. Кришталики їхніх очей ще не сформувалися остаточно, а тому не можуть ефективно відбивати випромінювання, небезпечне для сітківки.

Експерти Anses досліджували 9 типів ламп, поширених на ринку країни. З них тільки три типи отримали оцінку «помірно ризиковані» для зору. Фахівці закликають споживачів використовувати світлодіодні лампи малої потужності, а виробників - забезпечити свою продукцію інструкціями безпеки.

www.med2.ru