І чому ж вважається, що все приємне або шкідливе, або аморальне! А як без смакоти прожити, того й дивися впадеш в депресію. Ось, наприклад, як уявити собі травневі свята без виїзду за місто і димлячих соковитих шашликів з рум`яною скориночкою? Деякі дієтологи гудять їх за велику кількість жирів і канцерогенність (тобто вміст речовин, які потенційно можуть бути винні в утворенні ракових клітин).
Але тут наука виявилася на нашому боці! Адже канцерогенні речовини утворюються при смаженні м`яса на олії (і, власне, в самій олії при її нагріванні, особливо багатократному). М`ясо ж, приготоване без застосування олії в плані утворення канцерогенних речовин в рази безпечніше!
У м`ясі, приготованому на вугіллі, зберігається велика кількість життєво важливих вітамінів і мікроелементів:
- вітамін В3, що допомагає нервовій системі.
- вітамін В12, що бере участь в кровотворенні.
- РР (нікотинова кислота), необхідна для активної роботи серця.
- вітамін Р (рутини), який відноситься до антиоксидантів. Він зміцнює капіляри, збільшує міцність стінок судин, допомагає роботі щитовидки.
- а також легкозасвоювані форми заліза, важливого для імунітету, і цинк, необхідний чоловікам для сексуальної функції.
У яловичині ж міститься ще і лінолева кислота, яка нормалізує рівень цукру і холестерину в крові.
Отже м`ясо, що б не говорили прихильники рослинних дієт, для здоров`я корисне. Питання - в якості і кількості.
У порції шашлику приблизно 250 грамів м`яса. У калоріях це:
Яловичина, телятина – близько 200 ккал.
Баранина, свинина – близько 400-500 ккал (залежно від жирності м`яса).
Курка – приблизно 300 ккал.