Єврокомісія виділить 210 млн євро для компенсації фермерам збитків, завданих кишковою паличкою E. coli.

Як передає власний кореспондент УНІАН у Брюсселі, про це заявив сьогодні на прес-конференції комісар ЄС із питань сільського господарства і сільського розвитку Дачіан ЧІОЛОШ.

«Загалом, негайно ми будемо мати бюджет у 210 млн євро. Це дозволить нам відповісти на прохання щодо компенсації за період із 26 травня по 30 червня. Після чого ми подивимося, що ми маємо», - сказав комісар.

Відео дня

Д.ЧІОЛОШ також повідомив, що ухвалив рішення збільшити рівень компенсації збитків фермерам до 50% від базової ціни.

При цьому, відшкодування збитків буде здійснюватися фермерам, що виробляють огірки, помідори, салат, кабачки і перець, незалежно від того, чи є вони членами фермерських організацій, чи ні.

Комісар ЄС також зазначив, що фермери, які перебувають у різних фермерських організаціях, мають доступ до інших механізмів компенсацій, які дозволять їм, в цілому, отримати компенсацію до 70% втрат.

Як повідомляв УНІАН, за оцінками Європейської фермерської групи COPA-COGECA, невизначеність із джерелом поширення палички E. сoli «обходиться» європейським фермерам у 417 млн євро щотижнево.

При цьому, ряд країн, зокрема Іспанія, вимагають забезпечити виплату 100% компенсації збитків фермерам.

Європейські фермери, які виробляють овочі, постраждали в результаті введення низкою країн повної або часткової заборони на імпорт овочів через спалах кишкових захворювань у Німеччині, викликаних паличкою E. сoli.

Станом на сьогодні від інфекції загинуло щонайменше 25 осіб.