Через 45 років після того, як Тімоті Лірі, проповідник наркотичного містицизму, закликав своїх послідовників, хіпі, до розширення свідомості, вчені дійшли висновку, що "чарівні гриби" дійсно змінюють особистість людини - і змінюють на краще, пише The Independent.

Однією дози псилоцибіна, діючої речовини "чарівних грибів", достатньо для того, щоб викликати не тільки галюцинації, але й позитивні зміни особистості, що зберігаються до року, вважають дослідники з Університету Джонса Хопкінса в Балтіморі. Професор психіатрії Роланд Гріффітс, автор дослідження, назвав висновки цієї роботи "безпрецедентними".

Вчені давали 51 дорослого учаснику експерименту псилоцибін або плацебо в ході декількох сесій. Їх просили лежати на дивані з закритими газами і слухати музику з особливим акцентом на "внутрішній досвід". 30 з учасників пережили "містичний досвід", йдеться в статті, після чого підвищилися їхні показники за такою рисою характеру, яку психологи називають "відкритість досвіду". Через рік показники залишилися на тому ж високому рівні. У 21 учасник, що не пережив "містичного досвіду", змін не виявлено.

Відео дня

"Відкритість досвіду" - одна з п`яти основних якостей, яку використовують у психології для опису людської особистості, вона "асоціюється з уявою, художнім сприйняттям, почуттями, абстрактним мисленням і широтою поглядів", - нагадує автор статті Метт Блейк.

www.inopressa.ru