Любителям гарячого чаю може загрожувати рак стравоходу

13:43, 17 березня 2014
3 0

Дослідження, проведене в північному Ірані, показало, що регулярне вживання дуже гарячого чаю значно збільшує ризик розвитку раку стравоходу.

Міжнародна група учених вивчила взаємозв`язок між звичкою пити дуже гарячий чай і частотою виникнення раку стравоходу у жителів північноіранської провінції Голестан, де захворюваність на цей вид раку одна з найвищих у світі. У дослідженні взяли участь 300 місцевих жителів з підтвердженим діагнозом раку стравоходу і 571 людина в контрольній групі. Споживання чорного чаю в обох групах було практично однаковим і становило близько 1 л в день на людину.

В порівнянні з вживанням теплого чаю (не більш як 65 градусів Цельсія), гарячий чай (65-69 градусів) збільшував ризик розвитку раку стравоходу удвічі, а дуже гарячий чай (70 градусів і більше) – у вісім разів. Кількість випитого чаю на ризик не впливала. Для мінімізації погрішності у вимірюваннях учені зміряли температуру чаю. Зміряні величини коливалися від менш ніж 60 до більш ніж 70 градусів Цельсія і в цілому підтвердили репрезентативність отриманих даних.

На підставі результатів дослідження автори роботи рекомендують приступати до вживання чаю не раніше, ніж через чотири хвилини після кипіння.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter