Фото: REUTERS

Багато спортсменів приймають добавки для поліпшення своїх показників. Крім того, що люди іноді намагаються замінити добавками нормальні продукти харчування, вони ризикують нарватися на неякісні добавки, пише Meddaily.ru з посиланням на The Irish Times. Фахівці підкреслюють: збалансований раціон - основа, про яку спортсмени не повинні забувати.

Недостатньо жорстке регулювання світового ринку спортивних добавок і харчування може призвести до небажаних наслідків. В особливій небезпеці знаходяться молоді спортсмени, які сподіваються отримати результат максимально швидко завдяки добавкам. Між тим, відомі випадки, коли неякісні засоби викликали смерть. Зокрема, в Британії засоби з 2-4 дінітрофенолом убили кілька осіб. Дана сполука зменшує жировий прошарок за рахунок прискорення метаболізму. Однак у неї є побічні ефекти, включаючи головні болі, аномально прискорене серцебиття, підвищену пітливість, запаморочення, нудоту, зневоднення, лихоманку і блювоту.

Також перевіряючі організації знаходили у продажу продукти, чий реальний склад не відповідав зазначеному на етикетці. До 14,8% продуктів містять незазначені сполуки, які включені в "чорний список" Всесвітнього антидопінгового агентства. Як правило, ці продукти належать до амінокислот, протеїнових порошків, добавок з креатином, карнітином, рослинними екстрактами. Не виключено, що деякі виробники спеціально додають заборонені речовини, щоб підвищити ефективність і збільшити продажі.

Відео дня