Фото: hochu.ua

Квасоля має величезну кількість корисних речовин. «Ми виявили зниження рівня поганого холестерину на 5 відсотків при вживанні однієї порції бобових на день протягом 6 тижнів», - уточнила співавтор дослідження Ванесса Ха, яке проводилося в клініці Св. Михайла в Торонто, пише telegraf.com.ua.

Одна порція - це приблизно три чверті чашки приготовленої квасолі. Дослідники провели аналіз 26 клінічних випробувань за участю 1 037 чоловіків і жінок середнього віку. Деякі з випробувань враховували здорових дорослих, в інші були включені пацієнти з серцево-судинними захворюваннями.

При порівнянні раціонів учасників з їх лабораторними даними, виявилося, що споживання бобових позитивно впливало на показники ліпідного профілю. «Коли ми порівняли квасолю, нут, сочевицю і горох, ми не знайшли жодних відмінностей в ефекті зниження рівня холестерину у різних типів бобових», розповіла Ха.

Відео дня

Квасоля та інші бобові більш благотворно впливали на чоловіків, ніж на жінок. Проте вчені вважають, що чоловіки спочатку мали більш високий рівень холестерину. Бобові в щоденному раціоні допомагають поліпшити рівень холестерину двома різними способами.

По-перше, вони витісняють інші продукти в раціоні, які шкідливі для серця і судин - продукти з високим вмістом насичених жирів, червоне м'ясо і сир, або продукти з високим глікемічним індексом, такі як білий рис і білий хліб.

По-друге, квасоля і горох, а також сочевиця і нут є хорошими джерелами клітковини, рослинного білка, вітамінів і мінералів, які відіграють певну роль у зниженні серцево-судинних захворювань. Бобові - не єдині продукти, які можуть допомогти скоротити рівень холестерину. Більш ранні дослідження показали, що вживання в їжу вівса і ячменю може знизити рівень ліпопротеїнів низької щільності на 5 відсотків.