Четвер,
17 серпня 2017
Наші спільноти

Чи небезпечні парабени в косметиці

Фото: УНИАН
Фото: УНІАН

Як і більшість консервантів, парабени мають виражену протимікробну дію. Завдяки бактерицидним властивостям з моменту відкриття парабени широко використовувалися в харчовій промисловості, але надавали продуктам неприємного присмаку і в результаті від них відмовилися.

Промислове застосування парабенів впроваджувалося ще у другій половині минулого століття, і до цих пір вони входять до складу більшості косметичних продуктів. При високій ефективності парабени майже не викликають алергічних реакцій. У косметиці вважаються безпечними наступні речовини цього класу: бутилпарабен (butylparaben), ізобутилпарабен (isobuthylparaben), бензилпарабен (benzylparaben), метилпарабен (methylparaben), етілпарабен (ethylparaben), пропілпарабен (propylparaben), ізопропилпарабен (isopropylparaben).

Молекули парабенів мають досить малими розмірами і здатні проникати крізь роговий шар шкіри. При цьому вони не впливають на гормональний фон і не накопичуються в організмі. Навіть якщо вводити їх внутрішньовенно через деякий час їх кількість в крові різко знижується.

Парабени не є мутагенними, клітини під їхньою дією не змінюються. Також вони нетоксичні, хоча володіють властивостями, подібними естрадіолу (естрадіол - жіночий статевий гормон), але їх активність у сотні тисяч разів менша, ніж у естрадіолу. У тих кількостях, в яких вони включені в косметику і ліки, вони не можуть імітувати естрадіол в організмі. Парабени практично не викликають алергії у людей з нормальною шкірою.

med2.ru

Читайте про найважливіші та найцікавіші події в УНІАН Telegram та Viber
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Читайте також
Новини партнерів
loading...

Чи подобається Вам новий сайт?
Залиште свою думку